FI MVA arvon matka päätökseen

Ehdotus:
Ehdotamme että tullakseen Suomen Muotovalioksi (FI MVA) australianpaimenkoiran tulee saavuttaa kolme sertifikaattia, kolmelta eri tuomarilta, joista yksi on saavutettu koiran ollessa vähintään 24kk, ilman erillisiä käyttöpuolen koevaatimuksia.

Kennelliiton Valtuuston päätös: FI MVA, ei koepalkintovaatimuksia. Valionarvo on anottava koiralle viimeistään viisi (5) vuotta viimeisestä siihen oikeuttavasta tuloksesta, jonka jälkeen sitä ei enää myönnetä.

Sääntö astuu voimaan 1.8.2021.

FI MVA arvon sääntömuutosmatka

Rotujärjestön vuosikokous maaliskuu 2019; päätös mv-arvosta vain kolmella sertillä, käyttötulos jää pois. SKL on ilmoittanut, että LT ei kelpaa enää muotovalionarvoon.

Rotujärjestön vuosikokouksen päätöstä ei ole mahdollista saada seuraavaan Kennelliiton kevätvaltuustoon, sillä tie valtuuston käsittelyyn on byrokaattinen ja ajallisesti pitkä. Ensin mva-muutosehdotus menee SKL:n hallituksen kokouksen esittelylistalle, sitten he kokoustavat siitä jossakin vaiheessa ja päättävät esittääkö ehdotus valtuustolle vai ei vai kuinka. Tässä tapahtui vaihtoehto “vai kuinka” ja SKL hallitus päätti muokata rotujärjestön ehdotusta, sillä joukko kuolleita collieita oli valioitunut collieyhdistyksen esitettyä samanlaista mv-arvonmuutosta, tämän oli siis edellinen valtuusto sitten hyväksynyt ja siitä seurasi tämä kuolleiden koirien postuumi tittelöinti järjenvastaisesti. SKL hallitus päätti muokata rotujärjestömme ehdotusta muotoon, jossa vaaditaan koiralle vielä neljäs serti liudennuksen tultua voimaan.

Tämä ehdotus tuotiin SKL hallituksen toimesta syysvaltuustoon 2019 rotujärjestömme ehdotuksena, siis tämä että kolmella sertillä aussie valioituu mutta sitten täytyykin hakea vielä neljäs serti kun kuolleet colliet olivat tulleet valioksi. Tämä on näyttelysääntöjen vastaista, mutta se ei SKL hallitusta ollut vaivannut. Se soti myös yhdenvertaisuusperiaatetta vastaan, sillä valtuusto oli myöntänyt collieille sääntömuutoksen, mutta nyt meidän sama esityksemme ei kelvannut edes sellaisenaan esitettäväksi. Kun argumentoin asiasta valtuustossa, joka siis koostuu kaikista rotujärjestöistä, kennelpiireistä, vapaista listoista ym.,oli jokainen puheenvuoro meidän puolellamme. Kävin kiivastakin keskustelua hallituksen kiivaan henkilön kanssa, kun hän huomasi että ovat tehneet virheitä ja valtuusto olisi äänestämässä aussien kantaa, tämä henkilö ilmoitti äkisti, että Kennelliiton hallitus vetää esityksen pois. Eli keskustelu loppui siihen. Väitän, että loppuhallitus ei kerinnyt edes tajuta mitä tapahtui, eikä heiltä kysytty mitään, tämä äänekkäin ihminen vain ilmoitti asian erittäin epäasiallisin sanakääntein vimmastuneena. En ole koskaan nähnyt sellaista esitystä ja toimintaa, mutta uskottava se oli kun itse siinä myrskyn silmässä olin. Periaatteen tasolla ymmärrän ongelman hyvin; ei todellakaan ole tarkoitus, että kuolleet heräävät henkiin kisaamaan nykysäännöillä, tai eivät edes kisaa, hakisivat vain valionarvon joihin niillä ei eläessä ollut oikeutta. Joten tottakai jotain oli tehtävä, mutta tavat ovat monet. Australianpaimenien tilanne siis palasi siihen, mikä se oli ollutkin, eli käyttötuloksilla muotovalioksi, sillä luonnetesti oli (ja on yhä?) poissa kuvioista SKL:n hallituksen yksipuolisella päätöksellä. Jälkipuheina käytävillä kiihtyneen henkilön puolesta minulle tultiin pahoittelemaan hänen käytöstään, itse asiasta kukaan ei oikein osannut tai uskaltanut sanoa mitään. Puhuttiin, että rotujärjestö tekisi ehdotuksen SKL:n hallitukselle, sellaisen joka mahdollistaisi sertivalioitumisen sekä estäisi kuolleiden ylösnousun kaikkien rotujen kohdalla. Melko kohtuuton taakka yhdelle rotujärjestölle, mutta näin tehtiin ja se ehdotus kovan pähkäilyn jälkeen lähetettiin postitse Kennelliittoon kevättalvella, tarkoituksena sen käsittely kevätvaltuustossa 2020.

Sitten tuli korona ja kevätvaltuusto 2020 peruttiin, kukaan ei tiennyt koska sitä tai ylipäätään mitään voitiin järjestää ja mitä asioista ylipäätään olisi sitten joskus epämääräisessä tulevaisuudessa tarkoitus siellä käsitellä.

Kevätvaltuustoa ei ole tähän päivään mennessä järjestetty ja on tullut syysvaltuuston aika. SKL päättikin järjestää ne yhtä aikaa, tai siis samana päivänä peräkkäin etänä, kevätvaltuuston sijaan pidetään ylimääräinen valtuusto jossa käsitellään 2019 tilinpäätökset ym. ,tulevana sunnuntaina.

Näihin valtuustoihin saapui lokakuun loppupuolella esityslistat ja jossain vaiheessa huomattiin, että asiamme ei ole siellä esillä, kuten olimme koko ajan uskoneet. Alkoi kiivas soittelu ja asian selvittäminen ja loppujen lopuksi on selvinnyt seuraavat mahdolliset skenaariot : Esitys ei ole koskaan edennyt Kennelliton hallitukselle asti koska A. Se ei ole saapunut koskaan Kennelliittoon Janakkalan Tervakosken postilaatikosta, jonne se on jätetty. B. se on jäänyt etenemättä liitossa eri syistä, näitä meille esitettyjä syitä ovat mm. asiasta vastaavien henkilöiden vaihtuvuus Kennelliitossa, ensimmäinen lähti jälkiä jättämättä koko työpaikasta, toinen oli sijainen joka otti koppia edellisestä tilanteesta, kolmas on nyt toimessa ja ollut lomalla kun henkilövaihdoksia on ollut, eikä ole paperia nähnyt. C. Kennelliitossa on lakko ja se sekoittaa pakkaa, kaikki ihmiset eivät ole töissä ja se(työtaistelu) on aiheuttanut erikoisia tilanteita heidän työpaikallaan ja näillä voi olla vaikutusta papereihin käsiksipääsyyn. Kun kyselin onko mitään mahdollisuutta, että toimitamme esityksen heille nyt heti uudestaan, että se lisättäisiin esityslistalle vastaus oli ei. Ei mitään mahdollisuutta. Meille kerrottiin, että SKL:n hallitus on tehnyt oman esityksensä ja se menee läpi.(varmasti meneekin)

Joten aussiehallituksen esitystä ei käsitellä valtuustossa viikonloppuna.

SKL:n hallituksen esitys muotovalioarvosäännön muutokseen on seuraava: Valionarvo on anottava viimeistään viisi vuotta viimeisestä siihen oikeuttavasta tuloksesta, jonka jälkeen sitä ei enää myönnetä.

Tämä mahdollistaa niille koirille valioitumisen joilla Suomen sertit ovat täynnä ja jotka eivät syystä tai toisesta ole suorittaneet luonnetestiä tai käyttötuloksia. Samoin se mahdollistaa tulevaisuudessa aussien mutovalioitumisen rotujärjestön päätöksen mukaan, kolmella näyttelysertillä.

Lähetämme siis alkuperäisen kolmen sertin päätöksen heti sunnuntai-iltana Kennelliiton jokaiselle toimiston työntekijälle sähköpostitse ja käymme ottamassa selfiet maanantaina itsestämme ojentamassa paperisen version SKL:n toimiston työntekijälle ja varmistamme, että kuvassa näkyy vastaanottajan kasvot.

Jonka jälkeen odotamme kevättä, valtuuston kumileimaa ja aurinkoisia ulkokehiä ja tyköömme ropisevia sertejä ja mva-titteleitä.

Vapaaehtoisia puheenjohtajaksi maaliskuun jälkeen? Kyselee Satu TS.

Samankaltaiset artikkelit