Terveys

Minkään yksittäisen terveydellisen ongelman esiintyvyys ei tällä hetkellä ole merkittävän suuri, mutta kaikkiin alla mainittuihin tulisi kiinnittää huomiota jalostuksessa. Tällä hetkellä australianpaimenkoirilla ei ole myöskään merkittävästi lisääntymisongelmia, mutta erityistä huomiota tulee kuitenkin kiinnittää siihen, että rotu säilyy luonnollisesti lisääntyvänä.

Keskeisimmät ongelmat rodun terveydelle ovat luuston kehityshäiriöt, silmäsairaudet sekä epilepsia, selkärangan sairaudet ja autoimmuunisairaudet. Tärkeimpiä luuston kehityshäiriöitä ovat lonkka- ja kyynärniveldysplasiat sekä selkäsairaudet. 

Mitä minun pitäisi tehdä, jos koirallani todetaan perinnölliseksi epäilty sairaus?

On tärkeää, että kerrot sairaudesta heti koirasi kasvattajalle sekä lähisukulaisten omistajille. Sinun on hyvä lähettää tieto sairaudesta Australianpaimenkoirat ry jalostustoimikunnalle jalostustoimikunta@australianpaimenkoirat.fi.

Suosittelemme sinun harkitsevan koiran poissulkemista jalostuksesta. Useiden sairauksien perinnöllisyyttä selvitetään geenitutkimusryhmissä. Tarkista ryhmän nettisivuilta, voisiko näyte juuri sinun koirastasi auttaa edistämään tutkimustyötä.