Luonne

Australianpaimenkoira on vilkas ja älykäs käyttökoira, jolla on voimakas paimennus- ja vartioimisvietti. Se on palveluhaluinen, joten se on erinomainen seuralainen sekä monipuolinen ja helposti koulutettava koira, joka suorittaa saamansa tehtävät tyylikkäästi ja innolla. Se on onnellinen saadessaan olla mukana perheensä normaaleissa päivärutiineissa. Kotioloissa se usein seuraa omistajaansa kuin varjo huoneesta toiseen, jopa kylpyhuoneeseen.

Se saattaa olla varautunut vieraita kohtaan, mutta se ei saa olla arka eikä agressiivinen ihmisiä eikä muita eläimiä kohtaan. Omistajan on huolehdittava, että koira saa riittävästi liikuntaa ja muita virikkeitä - rotuhan on luonnostaan aktiivisessa työssä oleva käyttökoira. Se ei siten sovellu pelkästään koti-, tarha- tai pihakoiraksi, koska se haluaa olla ihmisen lähellä.

Australianpaimenkoira tulee yleensä hyvin toimeen lasten kanssa, varsinkin jos ne ovat kasvaneet yhdessä. Lapsiperheissä sekä lapselle että koiralle tulee opettaa oikeanlainen käyttäytyminen. Lapsia ei tule kuitenkaan jättää ilman valvontaa minkäänrotuisten koirien kanssa.