Rally-toko

Rally-toko on Yhdysvalloista Suomeen rantautunut tottelevaisuuslaji, jossa yhdistyy toko, agility ja koiratanssi. Rallyssa suoritetaan rataa, joka koostuu erilaisista kylteistä. Tehtävät vaikeutuvat ja tehtävien määrä radalla lisääntyy mitä korkeammassa luokassa ollaan. Tärkeintä rallyssa on iloinen ohjaaja ja koira.

Rally-tokossa on neljä luokkaa; alokas-, avoin, voittaja- ja mestariluokka. Alokasluokan rata koostuu 10-15 kylttitehtävästä, avoimen luokan rata 12-17 kylttitehtävästä, voittajaluokan rata 15-20 kylttitehtävästä ja mestariluokan rata 18-20 kylttitehtävästä. Jokaiseen rataan kuuluu myös lähtö- ja maalikyltit. Yhteensä kylttejä on lähes sata kappaletta ja radalla kyltit voivat olla melkein missä tahansa yhdistelmässä, joten ratavariaatioita on lähes rajattomasti.

Rallyn tehtävät koostuvat muun muassa kääntävistä kylteistä, pysäyttävistä kylteistä ja temponmuutoskylteistä. Kääntävät kyltit ovat esimerkiksi täyskäännöksiä tai vaikkapa 90 asteen käännöksiä. Pysäyttävillä kylteillä koirakko pysähtyy suorittamaan tehtävää. Temponmuutoskylteillä koirakon tempo vaihtuu.

Rally-toko virallistui Suomessa vuonna 2014 ja on nykyään Suomen palveluskoiraliiton alainen laji. Vuonna 2019 järjestetään ensimmäiset Pohjoismaiden mestaruuskilpailut rally-tokossa. Rallyssa järjestetään myös SM-kilpailut vuosittain. Kilpailu rally-tokossa aloitetaan aina alokasluokasta. Joka luokasta tulee saada kolme hyväksyttyä tulosta (vähintään 70/100 p.), jotta voi siirtyä seuraavaan luokkaan. Kolmesta hyväksytystä tuloksesta saa koulutustunnuksen (RTK1, RTK2, RTK3 tai RTK4). Valionarvoon vaaditaan kolme yli 95 pisteen suoritusta mestariluokasta vähintään kahdelta eri tuomarilta ja näyttelyistä vähintään laatuarvostelu hyvä.

Aussieita kisaa rallyssa paljon. Vuonna 2018 australianpaimenkoirat tekivät yhteensä 630 koekäyntiä, kaikissa luokissa. Australianpaimenkoirat ovat menestyneet hyvin myös arvokisatasolla. Suomessa on järjestetty myös ASCA:n rally-tokokilpailuja.