Nosework

Nose Work on laji, jossa koiran on tarkoitus etsiä ja ilmaista haju. Se sopii hyvin erilaisille koirille. Se on alun perin kehitetty rescue koirille USAssa ja koirakko suorittaa aina hajuetsinnän rauhassa ilman toisia koiria, joten se sopii myös reaktiivisille koirille. Kokeisiin saavat osallistua myös mm. sokeat tai kuurot koirat.

Nose Work on hyvää aktivointia koiralle ja kotona treenatessa se ei vaadi omistajalta kovin paljon vaivaa, joten se sopii hyvin koiran aktivointiin myös ilman kokeissa käyntiä. Harrastuksen voi aloittaa esimerkiksi lukemalla ohjeita tai katsomalla Youtube-videoita, mutta jos aiot kokeisiin, voi olla parempi tehdä perusteet kunnolla ja käydä alkuun kurssi tai koulutus. Useat yksityiset koirakoulut ja jotkut harrastusyhdistykset järjestävät Nose Work koulutusta.

Nose Workia voi harrastaa omaksi ja koiran huviksi tai siinä voi käydä kokeissa. Kokeissa on kolme hajua: eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Harjoittelu aloitetaan yleensä eukalyptuksella. Mitä tahansa hajua ei kannata käyttää, sillä osassa eukalyptus tuotteista voi olla myrkyllisiä tms. aineita vaan on suositeltavaa käyttää Nose Workiin soveltuvaa hajua, jota saa ostettua Nose Work Finland –yhdistykseltä. Kokeissa on kolme luokkaa (1-3) ja joka luokassa on laatikkoetsintä, sisäetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Koira voi ilmaista hajun eri tavoin (tuijottamalla, istumalla tms.) ja tärkeintä ilmaisussa on, että ohjaaja tietää koiran löytäneen hajun. Nose Work ei ole Kennelliiton alainen yhdistys. Kokeisiin osallistuminen edellyttää Nose Work Finland –yhdistyksen jäsenyyden, mutta ei vaadi Kennelliiton jäsenyyttä. Tarkemmat koeohjeet löydät Nose Work Finlandin verkkosivuilta.